Bütün sağlıklı bireylerin anal çevresinde bulunan dış (eksternal) hemoroidal damarların üzeri ince bir deri ile kaplıdır. Dış hemoroidler anal bölgede dışardan gözle görülen ve elle fark edilebilen hemoroid memeleridir.Anal çevre bölgesinde deri altında yer alan damarların kan akışı bozulur, damarların tıkanması ile hemoroid damarının içinde pıhtı oluşur.Bunlar hızlı bir şekilde olur ve gelişir.Genellikle dış hemoroid şiddetli ağrıya neden olur.Kişi, makatın etrafında ele sert ve ağrılı meme geldiğini söyler.İçi pıhtı toplamış dış (external ) hemoroid olan şiş meme yırtıldığı zaman kanama şikayetine de neden olur. Bunlar anüs çevresinde cilt altında renkli kabarıklıklar olarak görülmektedir. Elle hissedilir, şiddetli ağrı,kaşınma, kanama ve anüs etrafında rahatsızlık hissine sebep olurlar.
Dış hemoroid oluşumunu tek bir nedene bağlamak yanlış olur. Hemoroid oluşumunun bir çok sebebi vardır.Önemli nedenleri arasında beslenme alışkanlığıdır. 20. yüzyılda başlayan endüstrinin gelişmesine bağlı beslenme alışkanlıklarımızda da oldukça değişiklikler oldu. Günümüzde doğal posalı besinler azaldı. Sindiriminde zorlandığımız yiyecekler, vücudumuzda emilene kadar nerdeyse kitlesinin 30 katı kadar su çekmekte, böylece sindirimi sistemini zorlamaktadır. Böyleolduğu zaman daha kolay ve ıkınma gerektirmeden dışkılama yapılır. Diğer türlü ıkınma ve zorlama makat bölgesinde basıcı arttırır. Buna bağlı hemoroid rahatsızlıkları gelişir.
Bir çok insan basur olmamasına rağmen beslenme alışkanlıklarını ısrarla değiştirmemektedirler. Tuvalet alışkanlığın düzenli olmaması, dışkının sert çıkmasına neden olur.Şiddetli ıkınmalar, tuvalette uzun süre dergi, kitap okumak, makat bölgesindeki damarların genişlemesi ve büyümesini sağlar.Sert olan dışkılar anal bölgeden geçerken damarları tahriş eder ve o bölgede hasara neden olur.Bundan dolayı ağrı ve kanamalar görülür.Dışkılama alışkanlığını düzenlemede önemli faktörlerden biri de su içmektir. Günde en az 9 bardak su içilmesi gerekir.Az miktarda içilen su kabızlığa neden olmaktadır.
Bunların yanında rahatsızlığın şiddetlenmesine neden olan faktörler vardır.Bunlar;
-Yaş faktörü ,
-Uzun süren kabızlık veya ishal durumu,
-Hamilelik,
-Kalıtsal nedenler,
-Dışkılamayı yumuşatan ilaçların sık kullanımı,
-Çok fazla ıkınma ve zorlamalar,
-Uzun süre tuvalette oturmak.Kitap,gazete, telefon ile uğraşmak..
-Ağır cisim kaldırmak,
-Uzun süre aynı pozisyonda oturmak,
-Alkol, acı, baharatlı yiyecekler tüketmek.
Yukarıda söylemiş olduğumuz herhangi bir neden sayesinde damar ağları içindeki kan akımı etkilenir ve kan pıhtısı oluşur.
Dış hemoroid belirtisinde, hasta ağrı, sancı ve yanma eşiğini şiddetli yaşar.Bu ağrılar devamlılık halindedir. Makat bölgesinde ele gelen şişlik hissedilir.Hemoroid memesinin içi kan ile doludur .Hasta eliyle fark eder.Anüs bölgede kaşıntı olur.İç çamaşırda akıntı ve kanamalar görülür.Zorlanmaya bağlı olan ıkınmalar kanama sebep olur.Bu kanamalar kansızlığı beraberinde getirir.
Dış hemoroid muayenesinde doktor , hastanın hikayesini dinler, şikayetini değerlendirir.Kişinin diyet şekli, tuvalet alışkanlığı ve buna sebep olan nedenler değerlendirilir.Daha sonra muayeneye olunur.Doktorun anal bölgesini , kalın bağırsağın son kısmı olan rektumunu rektal tuse ile nazikçe muayene eder ve tanı konur.Buna ek olarak hekim farklı bir rahatsızlıktan şüphe eder ise tetkikler ister .
Tedavi , işinde başarılı uzman doktorun önerileri doğrultusunda yapılması oldukça önemlidir. Hekim tedavi yöntemine karar verirken;
-Kişinin şikayet derecesini,
-Dış hemoroid memesinin büyüklüğünü,
-Daha önce buna benzer bir rahatsızlığının olup olmadığını,
-Hastanın şikayetleri başladıktan sonra geçen süreyi göz önüne alarak karar verir.
Bu şekilde ayırıcı tanı da akla gelebilecek diğer hastalıkların varlığı da araştırılır. Buna ek olarak, doktor başka rahatsızlıklardan şüphelenirse ek tetkikler ister.
Her hastalıkta olduğu gibi beklemek size çözüm sağlamayacak aksine dış hemoroidinizin ilerlemesine neden olacağının yanında , günümüzde kullanılan ameliyatsız tedavi yöntemi şansını da kaybettirebilir. Kullanılan bu yöntem ile şikayetlerinizden çok kolay bir şekilde kurtulabilirsiniz.Aynı gün içinde müdahale yapılır ve işinizin başına dönebilirsiniz. Evet doğru duydunuz aynı gün hem muayene olup, hem de işinizin başına dönebilirsiniz.O halde ne duruyorsunuz?
Basur belirtileri arasında en sık ve ilk görülen makatta kanama şikâyetidir. Makatta kanama şikâyeti her evrede görülür. Ancak kanamanın şiddeti basurun evresine göre değişir.1. evre hemoroidler zorlanmaya bağlı ara ara görülen kanama,2. Evreye geçişte her dışkılamada meydana gelir.