Hamilelikte Hemoroid, kadınların yaşadığı en ciddi sorunlardın biridir. Hemen hemen her kadın hamileliğin belli bir döneminde mutlaka basur şikayetleri ile karşılaşır. Kimisi başlangıç döneminde yeni gebeliğin getirdiği beslenme bozukluğuna bağlı oluşan kabızllık sorunu sonrası, kiminde ilerleyen haftalarda bebeğin pelvik damarlarına yaptığı baskı nedeniyle büyük hemoroid sorunları yaşar.
Özellikle bu son dönemde yapılan baskı ve vücuttaki gebelik hormanların etkisiyle bu hemoroidal damarlarda çeşitli tıkanmalar görülmektedir. İlerki dönemde kan dolaşımdaki bozucu hormonal etkiler nedeniyle tromboze dediğimiz ileri evre hemoroidler ile karşılaşılır.
Hamilelik sırasında kullanılan bazı ilaç tedavileri , kadın doğum doktorunun annenin beslenmesine yönelik vermiş olduğu demir ilaçları çok ciddi kabızlığa yol açarak hemoroid şikayetlerin artmasına neden olmaktadır.
Gebelikte artan su ihtiyacı karşılanmayınca hemoroid (basur) şikayetlerinin oluşmasına zemin hazırlamaktadır.
Yine gebeliğin ilerleyen dönemlerde mide reflüsü nedeniyle kullanılan özellikle aliminyum içeren antiasitler kabızlığı arttırarak basur şikayetlerini de beraberinde getirmektedir.
Gebelik sırsında karşılaşılan hemoroidler de ilk etapta tıbbı tedavilere başvurmak gerekir . Tıbbi tedaviden kasıt ameliyatsız tedavi yöntemleridir. Bunlar ilaç tedavileri olmaktadır. Hamilelikte kullanılabilen ilaç son derece sınırlı olmaktadır.
Yapılacak olan ılık su banyoları ki bu da hamileliğin son dönemlerinde önerilmez. Çünkü bu durum bebekte erken doğuma neden olabilir. İlk dönemlerde hamile kişinin ılık su banyosunda 10/15 dakika oturması , rahatlama sağlayacaktır.
Doktor kontrolünde bebeğe zarar vermeyecek hemoroidal kremlerin kullanılması da hastayı bir miktar rahatlatacaktır. Beslenmeye oldukça dikkat edilmesi gerekir. Kabızlığın önlemek için kayısı ,üzüm , incir gibi kuru meyveleri veya bu meyvelerin kompostosunu tüketmek oldukça önemlidir. Bunun yanında su miktarının arttırılması rahatlama etkisi sağlayacaktır.
Fakat bunlara rağmen yeterli sonuçlar alınmayabilir. Tromboze hemoroid rahatsızlığı son derece ağrılı olup doğumuda tetikleyebileceği için müdahale gereklidir. Bu durumlar için günümüzde ameliyatsız tedavi yöntemleri ile çözüm sağlamak mümkündür.
Kullanılan tedavi yöntemlerinde lakol anestezi kullanıldığı için anne ve bebeğin hayatını hiçbir riske atmadan ağrıdan kurtararak kalıcı tedavi sağlanır.
Hamilelikte Basurdan Nasıl Korunabiliriz ?
Hastalık oluşmadan evvel yapılacak uygulama, önlem almaktır. Bu nedenle bütün kadınların hamilelik sırasında çok dikkatli davranması gerekir.
En önemli faktör beslenme alışkanlıklara dikkat etmek. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek , lifli gıdaları tüketmek , ekmek tercihlerimizi daha çok kepekli ve tam buğday gibi ekmeklerden yana kullanmak gerekir. Ara ara şeker dengenizi düzenlemek için beslenme takviyesi olarak kuru incir, kuru üzüm, kayısı gibi yemişleri tüketilmelidir.
Hepsinden önemlisi bol miktar da su içmektir. Gebelikte su ihtiyacı normal kişilerde 2-2,5 litre iken hamilelik sırasında bu miktarın üstüne çıkmak gerekir. En az 2 litre su tüketilmesi oldukça önemlidir. Doktorunuz izin verdiği sporları yapmak ve buna ek olarak yürüyüş yapmak fayda olacaktr. Tuvalet alışkanlıkları düzene koymak. Örneğin bir veya iki kere her gün tuvalete çıkmak gibi.
Asla tuvalet sırasında uzun saatler boyunca oturmamak ve ıkınmaktan kaçınmak gerekir.
Bunlar basur hastalığına yol açabilecek en önemli faktörlerdir. Bu alacağınız önlemlere rağmen basur problemi ile karşılaşabilirsiniz. Çünkü hamilelik fizyolojik bir hadisedir gebelik hemoroid olşumuna neden olmaktadır.
Gebelikte Ortaya Çıkan Hemoroid, Doğumdan Sonra Geçer mi?
Büyük bir kısmı gebelikten sonra geçmektedir. Nedeni ise hamilelik sırasında oluşan bası ortamı kalkacaktır. Bebeğin bası kuvveti kalktığından sonra damarlarda bir miktar sönme olacaktır. Fakat tam olarak hemoroid oluşumu geçmez. Doğum sonrasında önemli olan adım ise yine beslenmedir. Kabızlık yaşanırsa veya az mikar da su tüketilirse ki bu dönemde bebeğe süt verildiğinden vücudun daha fazla suya ve gıdaya ihtiyaç vardır. Lifli gıdalar tüketilmez ise kolaylıkla hemoroid şikayetler tekrarlanır.
Basur belirtileri arasında en sık ve ilk görülen makatta kanama şikâyetidir. Makatta kanama şikâyeti her evrede görülür. Ancak kanamanın şiddeti basurun evresine göre değişir.1. evre hemoroidler zorlanmaya bağlı ara ara görülen kanama,2. Evreye geçişte her dışkılamada meydana gelir.